Cara nak letak lagu banyak-banyak dalam blog.

salam korang .. hari ini saya akan buat toturial pasal lagu letak kat blog 
 cara2 nya!
 1. Firstly, klik SCM Player ini. 
2. Kan kat first sekali tu dia tunjuk "Choose Skin" tu, so pilihlah skin musicplayer yang anda nak.
3. Then, tekan Edit Playlist, lepas tu letak tajuk lagu dalam kotak Song Title, dan url lagu dalam kotak Song URL. Macam yang saya buat di dalam printscreen di bawah.



Okay, SCM player ni best gila kot. Sebab boleh letak banyak sangat lagu, senang cite, semua lagu dalam dunia ni pun boleh letak!

Oh ye, ambik URL tu dekat macam yang saya tunjuk ni,



4. Lepas dah letak url and title semua tu, anda pergi kat configure settings.


Nombor 1= Autostart bermaksud, bila ade orang masuk blog anda jer, lagu tu termain dengan sendiri. So, kalau nak lagu tu termain sendiri, klik Yes.

Nombor 2= Shuffle Playback tu maksud dia, anda nak mainkan secara ikut turutan ataupun  tak untuk lagu-lagu yang anda dah masukkan. SO, kalau nak dia randomly playing je, tekan YES.

Nombor 3= Default Volume tu, bila orang masuk blog anda, dia akan automatik volume dia kekal camtu. Macam kat printscreen kat atas ni, 50% je volume dia. So takde la pecah gegendang telinga pembaca blog anda.

Nombor 4=Placement of the Player tu lebih baik "bottom" je, sebab kalau letak "top" macam pelik je aku nengoknye. Errr, suka hati anda la nak letak mane pun kan? bukan blog saya pon hehehe!!!.

Nombor 5= Show Playlist by Default tu letak je la Yes. Saya pun taktau itu ape.

Nombor 6= Tekan Done lepas dah siap semua tu.


Finally, dia akan tunjuk kod. So, copy semua kod tu, bukak Dashboard>>Design>>Page Element>>Add A Gadget>>Html/Javascript>>Paste the code>>Save.

37 ulasan:

  1. السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
    menjadik..tq sifu..feel free to follow my innocent blog..just get start it...so much to learn =) http://smallpersonwithbighope.blogspot.com/

    BalasPadam
  2. jadi :) thnks for the tutorial.

    BalasPadam
  3. kenapa sy tak jumpe page element n add gadgets???

    BalasPadam
  4. kenape tak kelua dekat blog ?








    BalasPadam
  5. time kasih bebanyak..menjadikk..sgt senang

    BalasPadam
  6. thanks sgt...da boleh buat da.he3

    BalasPadam
  7. macam mana awak buat radio kat blog awak ..?

    BalasPadam
  8. menjadi! thnks kerana mmbantu :)
    duniablogyana.blogspot.com

    BalasPadam
  9. yahuuuuuuuu... menjadi.. thanks bro.
    sudilah kiranya anda menjengah ke blog sy.hehehe
    http://muhamadnazri15.blogspot.com/

    BalasPadam
  10. kenapa susahj sgt..? tk mnjd

    BalasPadam
  11. THANKS NANTI FOLLOW SAYA YEK http://marinimohamad33.blogspot.com/

    BalasPadam
  12. knape xjmpe page element pun? add gadget?

    BalasPadam
  13. Alhamdulillah jadi :) . terima kasih .

    BalasPadam
  14. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  15. bro tolong prit screen tak Dashboard>>Design>>Page Element>>Add A Gadget>>Html/Javascript>>Paste the code>>Save..tak jumpa la

    BalasPadam
  16. x ada pon...please tunjuk ajar

    BalasPadam
  17. alhamdulillah menjadi .. tq :D

    BalasPadam
  18. jadi memang jadi. tp kenapa tak dengar bunyi time letak kt blog?

    BalasPadam
  19. Terima kasih..alhamdulillah

    BalasPadam
  20. yaa finally..alhamdulillah..daa boleh buat pun..thanks a lot bro..kalau free tuu jom singgah ke blog diyana? kalau sudi follow laa..here i drop a link http://mizzdiyana.blogspot.com/

    BalasPadam
  21. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  22. thanks singgah blog saya, saya minta maaf kerana tak dpat balas komen anda..

    BalasPadam