Bola Kampung the Movie

Siri animasi televisyen popular terbitan tempatan Animasia Studio, iaitu Bola Kampung yang telah ditayangkan di 16 buah negara bakal diangkat sebagai sebuah filem dengan meminjam 14 suara selebriti terkenal bagi mendukung watak dalam filem itu.
Antara barisan pelakon yang meminjamkan suara mereka untuk Bola Kampung The Movie adalah Aizat Amdan, Mamat (Sepah), Steven Tan, Baki Zainal, Noh (Hujan), Douglas Lim, Rahim Omar, Deanna Yusoff, Adila Shakir, Harun Salim Bachik, Harris Alif, Aznil Nawawi, Ezlynn dan Afdlin Shauki.
Bola Kampung The Movie akan menggunakan sepenuhnya Imej Janaan Komputer (CGI) dengan kos penerbitan sebanyak RM6 juta dengan menggunakan tenaga kerja tempatan sepenuhnya. Bola Kampung The Movie juga mengambil masa dua tahun sebagai persediaan itu akan menggabungkan 100 pakar tempatan dalam dunia grafik, muzik, animasi, komposer dan pelakon suara bagi menjayakannya.
Filem ini dijangka akan dipasarkan ke peringkat antarabangsa terutamanya seperti Indonesia, Singapura, Thailand, Vietnam, Filipina dan Turki yang mana siri kartun itu sangat popular. Animasia Studio juga akan melakukan promosi filem ini secara besar-besaran selain melalui peraduan menerusi talian selain memperkenalkan beberapa barangan cenderahati seperti alat tulis, patung mainan, pakaian dan sebagainya untuk penonton cilik. Filem ini dijangka akan ditayangkan pada akhir tahun ini.

SINOPSIS BOLA KAMPUNG THE MOVIE 

Amanda merupakan seorang puteri yang berasal dari dunia maya sebuah permainan bernama ‘Kingdom Hill’. Baginda telah dihantar ke Kampung Gong Lechar untuk mencari Perwira Suria, iaitu penyelamat yang boleh menamatkan krisis yang sedang melanda kerajaannya.
Malangnya, baginda hilang ingatan sebaik sahaja tiba di Kampung Gong Lechar. Iwan yang merupakan hero Bola Kampung telah tersalah sangka bahawa Puteri Amanda adalah saudaranya yang sepatutnya datang melawatnya di kampung semasa cuti sekolah. Baginda puteri kemudiannya menghabiskan masanya beramah-mesra bersama Iwan dan rakan-rakannya. Tidak beliau sedari akan hakikat  bahawa seorang anasir perosak dari dunia permainan maya yang berniat untuk membunuh baginda telah muncul di Kampung Gong Lechar.
Ingatan Puteri Amanda kembali pulih sedikit demi sedikit. Misinya untuk mencari pahlawan terpilih iaitu Perwira Suria telah berjaya apabila beliau menyedari bahawa Saboklah perwira yang dicari-cari selama ini. Malang sekali, Puteri Amanda telah ditangkap dan dilarikan oleh anasir perosak dan dipaksa untuk pulang ke dunia permainan maya, Kingdom Hill.
Iwan dan rakan-rakannya bersiap-sedia untuk menyelamatkan Puteri Amanda dan kerajaannya daripada serangan anasir perosak tersebut. Kumar yang merupakan seorang saintis muda kampung itu menyedari bahawa permainan alam maya terkemuka Kingdom Hill telah diserang virus dan mengesyaki virus yang sama menjadi punca kekacauan yang melanda keselamatan kerajaan maya itu.
Iwan, Sabok dan Azizul kemudian memasuki dunia maya Kingdom Hill dengan tujuan untuk menyelamatkan Puteri Amanda sekaligus menghancurkan niat jahat Lord Vilas untuk menakluki kerajaan Kingdom Hills.
“Apabila Fantasi Melangkaui Realiti”

DI PAWAGAM  PADA CUTI SEKOLAH AKHIR TAHUN
Trailer


Tiada ulasan:

Catat Ulasan